Onderzoeksteam
Tjitske Colenbrander
Onderzoeker/Promovenda
Peter Blanken
Senior Onderzoeker/Co-promotor
Vincent Hendriks
Hoofd Onderzoek/Promotor
REDUCE
Jaarlijks komen zo'n 15 duizend mensen in zorg vanwege problemen met cocaïne. Agonistische ('vervangende') medicijnen kunnen effectief zijn bij de behandeling van verslaving, denk aan methadon bij heroïneverslaving en nicotinevervangers voor rokers. Voor de behandeling van cocaïneverslaving bestaan geen 'bewezen effectieve' medicijnen.
In 2016 publiceerden wij in The Lancet de resultaten van de CATCH-studie een proof-of-principle-onderzoek naar de effectiviteit van vertraagde-afgifte dexamfetamine in de behandeling van cocaïneverslaving. De resultaten lieten zien dat, bij patiënten die voor een heroïneverslaving deelnamen aan een behandeling met heroïne op medisch voorschrift, het cocaïnegebruik aanzienlijk verminderde en de gezondheid verbeterde. In een commentaar bij het Lancet artikel werd gesproken van "a milestone".
In de REDUCE-studie onderzoeken we de effectiviteit en veiligheid van vertraagde-afgifte dexamfetamine in vergelijking met placebo bij de behandeling van cocaïneverslaving. Het onderzoek vindt plaats bij 3 grote verslavingszorginstellingen. Aan het onderzoek kunnen 204 patiënten deelnemen, die worden behandeld in een methadonprogramma voor hun bijkomende heroïneverslaving. Zij worden door toeval toegewezen aan behandeling met
vertraagde-afgifte dexamfetamine of met placebo gedurende 24 weken. Daarna volgt een periode van 6 weken waarin we de gevolgen van stoppen van de medicatie onderzoeken. De effecten van de behandeling op het cocaïnegebruik, de algehele gezondheid en kwaliteit van leven worden gedurende de behandeling, aan het eind van de behandeling en op 52 weken follow-up geëvalueerd.
Samenwerkingen
In het onderzoek werkt het PARC samen met o.a. Antes, Brijder, GGD Amsterdam en Stichting Het Zwarte Gat.
Financiering
Dit onderzoeksproject wordt mogelijk gemaakt door ZonMw (programma Goed Gebruik Geneesmiddelen - Rediscovery).